Accu vervangen van je e-bike, wanneer doe je dat?

Bij een nieuwe fiets zul je er niet zo snel last van hebben, maar met een tweedehands fiets kan het voorkomen dat je de accu van je e-bike moet gaan vervangen. Wanneer het precies tijd is om je accu te vervangen kun je aan een aantal dingen herkennen. Bijvoorbeeld wanneer het opladen van de accu steeds langer gaat duren of de actieradius afneemt. 

Het opladen neemt meer tijd in beslag

Als het opladen van de accu een stuk langer duurt dan dat je gewend bent, is het wellicht tijd om de keus te maken om een nieuwe aan te schaffen. Zeker op het moment dat je veel kleine afstanden fietst en opmerkt dat het opladen van de accu traag gaat, duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat het volledig einde verhaal is. 

De accu wilt niet meer opladen

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de accu helemaal niet meer wilt opladen. In dat geval heb je te maken met een defecte accu en is de enigste optie die je hebt, de batterij vervangen. Helaas brengt een nieuwe batterij wel flink wat kosten met zich mee, want gemiddeld betaal je er zo’n 300 euro voor. In vergelijking met een nieuwe e-bike is dat natuurlijk alsnog een stuk goedkoper.

Nieuwe e-bike of een nieuwe accu?

De accu’s die tegenwoordig worden geleverd bij een elektrische fiets kunnen tot wel zeven jaar meegaan. Mocht de batterij het na deze tijd begeven is het misschien ook een goed idee om na te denken over de aanschaf van een nieuwe fiets. Omdat de batterij best duur is, kan het aanschaffen van een nieuw model inclusief inruil wellicht wel voordeliger zijn. Ga eens langs bij de lokale fietsenwinkel en vraag om vrijblijvend advies. Ze kunnen je helpen om alles op een rijtje te krijgen waardoor je de juiste keuze kunt maken. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om rond te kijken voor een tweedehands elektrische fiets. Dat is misschien nog wel een betere optie als je naar het financiële plaatje gaat kijken. Het is dan echter wel van groot belang dat je goed onderzoek doet naar de accu. Als deze er binnen korte tijd mee ophoudt, wordt het alsnog een dure grap waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Bij het kopen van een tweedehands model is het daarom altijd aan te raden om te vragen naar het testrapport van de accu.